Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



ALTERNATÍVNE PESTOVANIE RASTLÍN


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

13

  alternatívne poľnohospodárstvo



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

V predmete alternatívne pestovanie rastlín sa v plnej miere uplatňujú medzi predmetové vzťahy, svojím obsahom nadväzuje na vedomosti získané v nižších ročníkoch z alternatívneho pestovania rastlín, biológie, pestovania rastlín, mechanizácie a tvorí završujúci odborný predmet spolu s predmetom alternatívny chov zvierat.
Jednotlivé tematické celky sú zamerané na špeciálnu rastlinnú výrobu, čiže na technologické postupy výroby jednotlivých plodín hlavných skupín plodín s ohľadom na zásady ekologického poľnohospodárstva. Pri každej plodine sa poukazuje na iný uhol pohľadu vyplývajúci z ekologického pestovania, najmä čo sa týka významu pestovania, požiadaviek na prostredie, technologického postupu výroby bioproduktu, ako aj poukázať na rozdiely a prednosti v porovnaní s konvenčným pestovaním aj po stránke kvality dopestovaných produktov.
Hlavným cieľom predmetu je umožniť žiakom získať vedomosti a zručnosti v súvislosti s ekologicky prijateľnými spôsobmi výrobných technológií alternatívneho pestovania rastlín. Ďalej je zameraný na spoznanie základných odlišností ekologického pestovania rastlín.
Daná učebná osnova je rámcová, učiteľ ju rozpracuje v tematickom pláne s ohľadom na konkrétne podmienky regiónu a s uplatnením zásad projektového vyučovania.
 



2. Rozpis učiva

4. ročník
(2 hodiny týždenne, spolu 54 hodín)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Ekologické pestovanie obilnín

9

     
    1.1.   Význam, rozdelenie a stručná biologická charakteristika obilnín  
    1.2.   Ekologické pestovanie pšenice, jačmeňa, raže, ovsa, triticale, kukurice, ciroku, pohánky, prosa  
    1.3.   Projektovanie technologických postupov pestovania obilnín  
       
2.  

Ekologické pestovanie strukovín

5
           
    2.1.   Význam pestovania strukovín a ich stručná biologická charakteristika  
    2.2.   Ekologické pestovanie hrachu, sóje, fazule, bôbu, šošovice a cícera  
    2.3.   Projektovanie technologického postupu pestovania strukovín  
           
3.  

Ekologické pestovanie olejnín

4
           
    3.1.   Význam pestovania olejnín  
    3.2.   Ekologické pestovanie repky olejky a slnečnice  
           
4.  

Ekologické pestovanie priadnych rastlín

2
           
    4.1.   Ekologické pestovanie ľanu a konope  
           
5.  

Ekologické pestovanie okopanín

5
           
    5.1.   Význam pestovania okopanín  
    5.2.   Ekologické pestovanie zemiakov, cukrovej a kŕmnej repy, čakanky, topinambura  
           
6.  

Ekologické pestovanie narkotických rastlín

1
           
    6.1.   Význam a ekologické pestovanie tabaku  
           
7.  

Krmoviny v ekologickom systéme pestovania

12
           
    7.1.   Ekologické pestovanie jednoročných, viacročných krmovín a tráv  
    7.2.   Projektovanie technologických postupov pestovania krmovín v ekologickom poľnohospodárstve  
           
8.  

Ekologické pestovanie zeleniny

5
           
    8.1.   Význam pestovania a rozdelenie zeleniny  
    8.2.   Ekologické pestovanie hlavných druhov hlúbovej, koreňovej, plodovej a cibuľovej zeleniny  
           
9.  

Ekologické pestovanie ovocných rastlín

5
           
    9.1.   Význam pestovania ovocných druhov a ich rozdelenie  
    9.2.   Ekologické pestovanie hlavných druhov jadrovín, kôstkovíc, drobného ovocia  
    9.3.   Projektovanie technologického postupu zakladania a ošetrovania ovocného sadu  
          3
10.  

Ekologické pestovanie viniča

 
           
    10.1.   Význam pestovania viniča  
    10.2.   Základné technologické prvky pestovania viniča  
           
11.  

Ekologické pestovanie liečivých rastlín

3
           
    11.1.   Ekologické pestovanie rumančeka, mäty, nechtíka, skorocelu a medovky