STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY
Učebné osnovy predmetu
PESTOVANIE RASTLÍN
Študijný odbor: |
4210 6 00 |
|
agropodnikanie |
Odborné zameranie: |
11 |
|
agroturistika |
Denné štúdium absolventov základnej školy
1. Charakteristika predmetu
Úlohou predmetu je žiakom poskytnúť a zároveň umožniť získať všetky
dostupné poznatky, pravidlá, zákony a princípy, ktoré sú dôležité a
nevyhnutné pri pestovaní rastlín zo všeobecného aj špeciálneho
hľadiska. Dôležité je rešpektovať ekologické priority ako aj zásady
starostlivosti o životné prostredie. V interakcii s ostatnými
odbornými predmetmi má za úlohu podať ucelený odborný pohľad na
podmienky pestovania poľnohospodárskych plodín. V hierarchii
odborných predmetov je základom pri výučbe ostatných odborných
predmetov a vo veľkej miere využíva medzi predmetové vzťahy.
V rámci rozpisu učiva je umožnené učiteľom v spolupráci s
predmetovou komisiou vymeniť poradie tematických celkov za
predpokladu dodržania ich logickej nadväznosti a logického
usporiadania celého systému. Zároveň je umožnené rozpracovať
konkrétne ciele spolu s obsahom vo vlastnom tematickom pláne podľa
odborného zamerania danej školy, podľa regionálnych požiadaviek ale
aj potenciálnej možnosti umiestnenia absolventov v regióne.
Počty týždenných vyučovacích hodín predmetu v učebnom pláne je možné
meniť, čomu sa však musí prispôsobiť aj obsahová náplň učiva. Pri
možnosti všetkých týchto úprav však musí byť dodržaná celková
koncepcia predmetu, pretože pestovanie rastlín je základom na ktorý
budú nadväzovať ďalšie odborné predmety. Plány pre jednotlivé
ročníky sú koncipované na využitie projektového vyučovania
2. Rozpis učiva
3. ročník
(3 hodiny týždenne, z toho 1 hodina cvičení
spolu 87 hodín, z toho 29 hodín cvičení)
Teória |
Počet hodín |
|
|
|
|
1. |
|
Riadenie výživy rastlín v
sústave hnojenia |
7 |
|
|
|
|
|
|
|
Zásady hnojenia hlavných skupín plodín |
|
|
|
|
|
Pracovné postupy pri hnojení |
|
|
|
|
|
|
|
2. |
|
Osivo a sadivo |
10 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Základné pojmy |
|
|
|
|
|
Vlastnosti sadiva a osiva |
|
|
|
|
|
Predsejbová príprava |
|
|
|
|
|
3. |
|
Sejba a vysádzanie |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Spôsoby sejby a vysádzania |
|
|
|
|
|
Organizácia sejby a vysádzania |
|
|
|
|
|
Kvalitatívne parametre sejby a vysádzania |
|
|
|
|
|
|
|
4. |
|
Ošetrovanie porastov počas vegetácie |
15 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Úlohy a ciele ošetrovania porastov |
|
|
|
|
|
Bránenie |
|
|
|
|
|
Valcovanie |
|
|
|
|
|
Plečkovanie |
|
|
|
|
|
Oborávanie |
|
|
|
|
|
Zavlažovanie |
|
|
|
|
|
Prihnojovanie |
|
|
|
|
|
Chemická ochrana |
|
|
|
|
|
Nastieľanie (mulčovanie) |
|
|
|
|
|
|
|
5. |
|
Zber a pozberová úprava |
13 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Základné pojmy |
|
|
|
|
|
Zber obilnín |
|
|
|
|
|
Zber strukovín |
|
|
|
|
|
Zber olejnín |
|
|
|
|
|
Zber okopanín |
|
|
|
|
|
Zber objemových krmovín |
|
|
|
|
|
|
|
6. |
|
Rozdelenie kultúrnych plodín na skupiny |
4 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stručná charakteristika jednotlivých skupín
plodín |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cvičenia |
29 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Plán hnojenia |
|
|
|
|
|
Pracovné postupy pri výrobe a hnojení
organickými hnojivami |
|
|
|
|
|
Zisťovanie vlastností osív |
|
|
|
|
|
Sejba a vysádzanie |
|
|
|
|
|
Ošetrovanie porastov |
|
|
|
|
|
Zberové práce |
|
|