Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



PESTOVANIE RASTLÍN


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

11

  agroturistika



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

Úlohou predmetu je žiakom poskytnúť a zároveň umožniť získať všetky dostupné poznatky, pravidlá, zákony a princípy, ktoré sú dôležité a nevyhnutné pri pestovaní rastlín zo všeobecného aj špeciálneho hľadiska. Dôležité je rešpektovať ekologické priority ako aj zásady starostlivosti o životné prostredie. V interakcii s ostatnými odbornými predmetmi má za úlohu podať ucelený odborný pohľad na podmienky pestovania poľnohospodárskych plodín. V hierarchii odborných predmetov je základom pri výučbe ostatných odborných predmetov a vo veľkej miere využíva medzi predmetové vzťahy.
V rámci rozpisu učiva je umožnené učiteľom v spolupráci s predmetovou komisiou vymeniť poradie tematických celkov za predpokladu dodržania ich logickej nadväznosti a logického usporiadania celého systému. Zároveň je umožnené rozpracovať konkrétne ciele spolu s obsahom vo vlastnom tematickom pláne podľa odborného zamerania danej školy, podľa regionálnych požiadaviek ale aj potenciálnej možnosti umiestnenia absolventov v regióne.
Počty týždenných vyučovacích hodín predmetu v učebnom pláne je možné meniť, čomu sa však musí prispôsobiť aj obsahová náplň učiva. Pri možnosti všetkých týchto úprav však musí byť dodržaná celková koncepcia predmetu, pretože pestovanie rastlín je základom na ktorý budú nadväzovať ďalšie odborné predmety. Plány pre jednotlivé ročníky sú koncipované na využitie projektového vyučovania



2. Rozpis učiva

3. ročník
(3 hodiny týždenne, z toho 1 hodina cvičení
spolu 87 hodín, z toho 29 hodín cvičení)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Riadenie výživy rastlín v sústave hnojenia

7

     
        Zásady hnojenia hlavných skupín plodín  
        Pracovné postupy pri hnojení  
           
2.  

Osivo a sadivo

10
           
        Základné pojmy  
        Vlastnosti sadiva a osiva  
        Predsejbová príprava  
       
3.  

Sejba a vysádzanie

6
           
        Spôsoby sejby a vysádzania  
        Organizácia sejby a vysádzania  
        Kvalitatívne parametre sejby a vysádzania  
           
4.  

Ošetrovanie porastov počas vegetácie

15
           
        Úlohy a ciele ošetrovania porastov  
        Bránenie  
        Valcovanie  
        Plečkovanie  
        Oborávanie  
        Zavlažovanie  
        Prihnojovanie  
        Chemická ochrana  
        Nastieľanie (mulčovanie)  
           
5.  

Zber a pozberová úprava

13
           
        Základné pojmy  
        Zber obilnín  
        Zber strukovín  
        Zber olejnín  
        Zber okopanín  
        Zber objemových krmovín  
           
6.  

Rozdelenie kultúrnych plodín na skupiny

4
           
        Stručná charakteristika jednotlivých skupín plodín  
           
   

Cvičenia

29
           
        Plán hnojenia  
        Pracovné postupy pri výrobe a hnojení organickými hnojivami  
        Zisťovanie vlastností osív  
        Sejba a vysádzanie  
        Ošetrovanie porastov  
        Zberové práce