Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



CHOV HOSPODÁRSKYCH ZVIERAT


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

11

  agroturistika



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

Úlohou predmetu je umožniť žiakom získať základné poznatky a vedomosti z oblasti chovu hospodárskych zvierat. Rozsah učebných celkov v 2. ročníku je zameraný na všeobecné základy živočíšnej výroby, výživy a kŕmenia a anatómie orgánových sústav užšie súvisiacich s úžitkovou produkciou. V 3. a 4. ročníku učebné celky rozdelené podľa druhov hospodárskych zvierat sa zameriavajú na charakteristiku druhu a jednotlivých plemien, na reprodukciu, odchov a chov kategórií, ustajnenie, ošetrovanie a základnú charakteristiku úžitkovej produkcie. Predmet svojim obsahom umožňuje vytvárať základný súbor odborných vedomostí. V učebných osnovách niektoré vybrané tematické celky budú žiaci osvojovať v rámci projektových úloh.
Rámcový rozpis učiva predpokladá, že učiteľ rozpracuje konkrétne ciele a obsah predmetu v tematickom pláne s prihliadnutím na podmienky školy a regiónu a takto upravený tematický plán posúdi a odsúhlasí predmetová komisia na škole. Základnú koncepciu však treba dodržať, aby sa nenarušila celková charakteristika a rozsah odborných poznatkov, ako aj medzi predmetové vzťahy.


2. Rozpis učiva

2. ročník
(2 hodiny týždenne, z toho 1 hodina cvičení
spolu 96 hodín, z toho 32 hodín cvičení)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Úvod

2

     
    1.1.   Význam chovu hospodárskych zvierat, súčasný stav, perspektíva  
           
2.  

Základy anatómie a fyziológie

27
           
    2.1.   Pohybová sústava  
    2.2.   Tráviaca sústava – projektová úloha  
    2.3.   Dýchacia a močová sústava  
    2.4.   Kožná sústava a pokožková sústava  
    2.5.   Rozmnožovacia sústava  
    2.6.   Mliečna žľaza – projektová úloha  
    2.7.   Prehľad anatómie a fyziológie vtákov  
       
3.  

Pôvod a vlastnosti hospodárskych zvierat

5
           
    3.1.   Pôvod hlavných druhov hospodárskych zvierat  
    3.2.   Náuka o plemenách  
    3.3.   Morfologické vlastnosti hospodárskych zvierat  
    3.4.   Fyziologické vlastnosti hospodárskych zvierat  
    3.5.   Úžitkové vlastnosti hospodárskych zvierat  
           
4,  

Plemenárska práca v chove hospodárskych zvierat

6
           
    4.1.   Plemenný výber  
    4.2.   Kontrola úžitkovosti a dedičnosti  
    4.3.   Metódy plemenitby  
    4.4.   Plemenitba hospodárskych zvierat  
           
5.  

Odchov hospodárskych zvierat

2
           
    5.1.   Význam a spôsob odchovu  
    5.2.   Činitele vplývajúce na odchov  
           
6.  

Ustajnenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat

5
           
    6.1.   Činitele vonkajšieho prostredia  
    6.2.   Technologické faktory  
    6.3.   Etológia hospodárskych zvierat  
           
7.  

Základy výživy hospodárskych zvierat

17
           
    7.1.   Charakteristika živín  
    7.2.   Krmivá  
    7.3.   Uskladnenie a konzervovanie krmív  
    7.4.   Úprava krmív  
    7.5.   Zostavovanie krmných dávok  
    7.6.   Napájanie zvierat  
    7.7.   Technika kŕmenia  
           
   

Cvičenia

32
           
    1.   Orgánové sústavy hospodárskych zvierat  
    2.   Charakteristika plemien hospodárskych zvierat  
    3.   Morfologické a fyziologické vlastnosti hospodárskych zvierat /bonitácia/  
    4.   Hodnotenie, výroba a konzervovanie krmív  
    5.   Zostavovanie krmných dávok  
    6.   Pasenie  
    7.   Napájanie hospodárskych zvierat