Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



EKONOMIKA


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

11

  agroturistika



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

V trhovej ekonomike predmet ekonomika poskytuje poznatky o základných ekonomických kategóriách a ekonomických súvislostiach, ktoré sú pre ňu charakteristické.
Podľa konkrétnych podmienok školy je potrebné rámcový rozpis učiva rozpracovať a konkretizovať ciele a obsah v tematickom pláne a formou projektového vyučovania a ďalších progresívnych foriem vyučovania priblížiť učivo žiakom tak, aby bolo nielen účinné ale aj príťažlivé.



2. Rozpis učiva

3. ročník
(3 hodiny týždenne, z toho 1 hodina cvičení
spolu 87 hodín, z toho 29 hodín cvičení)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Úvod

1

     
    1.1.   Pojem a náplň predmetu  
           
2.  

Základné ekonomické kategórie v podmienkach trhového mechanizmu

14
           
    2.1.   Potreby, statky, služby  
    2.2.   Základné činitele výroby, výroba, obchod, tovar a jeho vlastnosti  
    2.3.   Peniaze, funkcia, formy peňazí, vnútorná a vonkajšia hodnota  
    2.4.   Hospodárstvo a jeho zložky, hospodárske systémy, ich charakteristika  
    2.5.   Národno-hospodárske ukazovatele, tvorba a rozdelenie hrubého národného produktu, hospodárska politika štátu a jej ciele  
       
3.  

Činitele rozvoja poľnohospodárskej výroby

10
           
    3.1.   Majetok, kapitál – jeho charakteristika  
    3.2.   Členenie, obstarávanie, využívanie dlhodobého a krátkodobého majetku  
    3.3.   Kolobeh a obrat majetku  
    3.4.   Evidencia a inventarizácia majetku  
           
4.  

Práca – činiteľ rozvoja poľnohospodárskej výroby

10
           
    4.1.   Vlastnosti pracovnej sily  
    4.2.   Výkon pracovníka  
    4.3.   Odmena za prácu, mzda, náhrada mzdy, zrážka zo mzdy, evidencia pracovníkov a miezd  
           
5.  

Výrobné podmienky

2
           
    5.1.   Prírodné zdroje – prírodné výrobné podmienky  
    5.2.   Ekonomické výrobné podmienky, ich členenie a využitie  
           
6.  

Finančné hospodárenie podniku

16
           
    6.1.   Náklady – pojem, triedenie, cesty znižovania nákladov  
    6.2.   Kalkulácia nákladov, určovanie ceny na základe nákladov  
    6.3.   Naturálne výsledky výroby  
    6.4.   Hodnotové výsledky výroby – výnosy, možnosti a spôsoby rastu výnosov  
    6.5.   Tvorba a rozdelenie dôchodku – hospodárskeho výsledku, použitie peňažných výnosov  
    6.6.   Hospodárske ukazovatele – produktivita práce, ekonomická efektívnosť, rentabilita a činitele ich ovplyvňujúce  
           
7.  

Ekonomika výrobných odvetví a ich vzťah k ekológii

5
           
    7.1.   Platobný styk  
    7.2.   Medzinárodný obchod  
    7.3.   Energetická náročnosť výrobných podnikov  
    7.4.   Ekonomika jednotlivých odvetví poľnohospodárskej výroby  
    7.5.   Výroba ekologicky nezávadných poľnohospodárskych surovín a výrobkov  
           
   

Cvičenie

29
           
    1.   Štatistické ukazovatele spotreby a výdavkov obyvateľstva  
    2.   Meranie výsledkov hospodárstva, základné údaje o poľnohospodárskom podniku – výrobné podmienky  
    3.   Výpočet odmeny pracovníkov jednotlivých odvetví poľnohospodárskeho podniku, vedenie mzdovej evidencie  
    4.   Výpočet účtovných odpisov  
    5.   Výpočet daňových odpisov  
    6.   Kalkulácia na výrobky v rastlinnej výrobe - vyhodnotenie  
    7.   Kalkulácia na výrobky v živočíšnej výrobe – vyhodnotenie  
    8.   Tvorba a rozdelenie produkcie v naturálnych a hodnotových jednotkách  
    9.   Výpočet ekonomických ukazovateľov a hodnotenie ich produktivity, rentability a efektívnosti  
    10.   Finančná samostatnosť podniku