STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY
Učebné osnovy predmetu
SLUŽBY V AGROTURISTIKE
Študijný odbor: |
4210 6 00 |
|
agropodnikanie |
Odborné zameranie: |
11 |
|
agroturistika |
Denné štúdium absolventov základnej školy
1. Charakteristika predmetu
Úlohou predmetu je poskytnúť žiakom poznatky o získaní návykov
hygieny, estetiky a bezpečnosti služieb v oblasti agroturistiky a
vidieckej turistiky. Žiaci získajú vedomosti o významných činiteľoch
pre uspokojovanie potrieb hostí – turistov, a to o hygiene, estetike
a bezpečnosti prostredia vidieckej turistiky, komplexných služieb a
organizovania rôznych turistických aktivít.
Obsah učiva predstavuje zásady a princípy hygieny prostredia,
potreby individuálnej a kolektívnej hygieny, hygieny potravín,
ochrany zdravia, základmi prvej pomoci, hygienickými a
bezpečnostnými normami a predpismi a pod.
Osnova predmetu je rámcová a predpokladá, že si ju vyučujúci tvorivo
rozpracuje v tematickom pláne na konkrétne podmienky regiónu a
potreby turistov a v zmysle zásad projektového vyučovania.
2. Rozpis učiva
3. ročník
(1 hodina týždenne, spolu 29 hodín)
Teória |
Počet hodín |
|
|
|
|
1. |
|
Zásady hygieny v
agroturistike |
16 |
|
|
|
|
|
1.1. |
|
Právne normy určujúce všeobecné zásady
agroturistiky |
|
|
|
1.2. |
|
Ubytovacie služby |
|
|
|
1.3. |
|
Stravovacie služby |
|
|
|
1.4. |
|
Hygiena prostredia vidieckych usadlostí |
|
|
|
1.5. |
|
Princípy individuálnej hygieny, zásady
kolektívnej hygieny |
|
|
|
1.6. |
|
Hygiena turistiky a športu |
|
|
|
1.7. |
|
Hygiena poľovníckych chát a ďalších
zariadení, hygiena v improvizovaných podmienkach
(stanovanie) |
|
|
|
1.8. |
|
Infekcia, dezinfekcia |
|
|
|
1.9. |
|
Hygiena potravín |
|
|
|
1.10. |
|
Ochrana zdravia v podmienkach agroturistiky |
|
|
|
|
|
2. |
|
Legislatívno – právne aspekty ochrany a
tvorby životného prostredia |
7 |
|
|
|
|
|
|
|
|
2.1. |
|
Právne nástroje starostlivosti o ŽP |
|
|
|
2.2. |
|
Posudzovanie vplyvov na ŽP |
|
|
|
2.3. |
|
Normatívne prístupy environmentálneho
manažérstva a nariadenie rady EÚ |
|
|
|
2.4. |
|
Environmentálne ciele a ekonomické ciele
podniku |
|
|
|
2.5. |
|
Systém environmentálneho manažérstva |
|
|
|
|
|
|
|
3. |
|
Základy prvej pomoci v agroturistike |
6 |
|
|
|
|
|
|
|
|
3.1. |
|
Morálne, odborné a právne aspekty prvej
pomoci |
|
|
|
3.2. |
|
Súprava pre prvú pomoc – lekárnička |
|
|
|
3.3. |
|
Úraz, úrazový šok, rany – rozdelenie, druhy,
ošetrenie, hojenie |
|
|
|
3.4. |
|
Nehody v prírode, besnota, uštipnutie hadom,
bodnutie hmyzom, kliešť, poranenie teplom, úpal,
podchladenie, omrznutie |
|
|
|
3.5. |
|
Poranenie svalov, kĺbov, kostí |
|
|
|
3.6. |
|
Bezvedomie, umelé dýchanie, ochranné polohy,
obväzová technika, prenos raneného |
|
|