Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



SLUŽBY V AGROTURISTIKE


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

11

  agroturistika



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

Úlohou predmetu je poskytnúť žiakom poznatky o získaní návykov hygieny, estetiky a bezpečnosti služieb v oblasti agroturistiky a vidieckej turistiky. Žiaci získajú vedomosti o významných činiteľoch pre uspokojovanie potrieb hostí – turistov, a to o hygiene, estetike a bezpečnosti prostredia vidieckej turistiky, komplexných služieb a organizovania rôznych turistických aktivít.
Obsah učiva predstavuje zásady a princípy hygieny prostredia, potreby individuálnej a kolektívnej hygieny, hygieny potravín, ochrany zdravia, základmi prvej pomoci, hygienickými a bezpečnostnými normami a predpismi a pod.
Osnova predmetu je rámcová a predpokladá, že si ju vyučujúci tvorivo rozpracuje v tematickom pláne na konkrétne podmienky regiónu a potreby turistov a v zmysle zásad projektového vyučovania.



2. Rozpis učiva

3. ročník
(1 hodina týždenne, spolu 29 hodín)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Zásady hygieny v agroturistike

16

     
    1.1.   Právne normy určujúce všeobecné zásady agroturistiky  
    1.2.   Ubytovacie služby  
    1.3.   Stravovacie služby  
    1.4.   Hygiena prostredia vidieckych usadlostí  
    1.5.   Princípy individuálnej hygieny, zásady kolektívnej hygieny  
    1.6.   Hygiena turistiky a športu  
    1.7.   Hygiena poľovníckych chát a ďalších zariadení, hygiena v improvizovaných podmienkach (stanovanie)  
    1.8.   Infekcia, dezinfekcia  
    1.9.   Hygiena potravín  
    1.10.   Ochrana zdravia v podmienkach agroturistiky  
       
2.  

Legislatívno – právne aspekty ochrany a tvorby životného prostredia

7
           
    2.1.   Právne nástroje starostlivosti o ŽP  
    2.2.   Posudzovanie vplyvov na ŽP  
    2.3.   Normatívne prístupy environmentálneho manažérstva a nariadenie rady EÚ  
    2.4.   Environmentálne ciele a ekonomické ciele podniku  
    2.5.   Systém environmentálneho manažérstva  
           
3.  

Základy prvej pomoci v agroturistike

6
           
    3.1.   Morálne, odborné a právne aspekty prvej pomoci  
    3.2.   Súprava pre prvú pomoc – lekárnička  
    3.3.   Úraz, úrazový šok, rany – rozdelenie, druhy, ošetrenie, hojenie  
    3.4.   Nehody v prírode, besnota, uštipnutie hadom, bodnutie hmyzom, kliešť, poranenie teplom, úpal, podchladenie, omrznutie  
    3.5.   Poranenie svalov, kĺbov, kostí  
    3.6.   Bezvedomie, umelé dýchanie, ochranné polohy, obväzová technika, prenos raneného