Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou. 

 

 

STREDNÁ POĽNOHOSPODÁRSKA ŠKOLA VEĽKÉ KAPUŠANY



Učebné osnovy predmetu



EKONOMIKA V AGROTURISTIKE


Študijný odbor:

4210 6 00

 

agropodnikanie
Odborné zameranie:

13

  alternatívne poľnohospodárstvo



Denné štúdium absolventov základnej školy


1. Charakteristika predmetu

Úlohou predmetu je umožniť žiakom osvojiť si všeobecné a špeciálne poznatky o význame marketingu, konkurenčného trhu a jeho pôsobení vo fungujúcom trhovom mechanizme. Predmet umožní žiakom poznať marketingové ciele, prostredie, stratégie, význam a metódy marketingového plánovania, prieskumu trhu a oboznámiť sa zo zvláštnosťami poľnohospodárskeho trhu. Žiaci sa oboznámia s funkciou ceny v obchode poľnohospodárskych produktov, s významom odbytu a predaja poľnohospodárskych výrobkov.
Predmet integruje poznatky žiakov získané v ďalších ekonomických predmetoch, v rastlinnej a živočíšnej výrobe a vyúsťuje do takých záverov, aby akákoľvek výrobná a podnikateľská činnosť vychádzala z potrieb trhu.
Pri výučbe predmetu poľnohospodársky marketing sa uplatňujú zásady projektového vyučovania.



2. Rozpis učiva

4. ročník
(2 hodiny týždenne, z toho 0,5 hodín cvičení,
spolu 54 hodín, z toho 14 hodín cvičení)

Teória

Počet hodín

       

1.

  Marketing a jeho úloha v podniku

4

     
    1.1.   Marketing ako stimulátor zisku a forma podnikania.  
    1.2.   Marketing v EÚ.  
    1.3.   Marketingový výskum.  
           
2.  

Analýza marketingové prostredia

3
           
    2.1.   Analýza mikroprostredia podniku.  
    2.2.   Analýza makroprostredia podniku.  
       
3.  

Ciele a stratégia marketingu

5
           
    3.1.   Stratégia marketingu.  
    3.2.   Informačné toky a komunikačné prostriedky.  
    3.3.   Marketingový plán, programy.  
    3.4.   Marketingový mix.  
           
4.  

Trh a jeho využitie v obchodnej politike

5
           
    4.1.   Znaky trhu, druhy trhu.  
    4.2.   Segmentácia trhu a výber cieľových trhov.  
    4.3.   Metódy prieskumu trhu.  
    4.4.   Zvláštnosti poľnohospodárskeho trhu.  
           
5.  

Funkcia ceny v obchode s poľnohospodárskymi výrobkami

6
           
    5.1.   Produktová politika podniku.  
    5.2.   Cenová stratégia, tvorba cien.  
    5.3.   Vzťah medzi cenou, ziskom, obratom a podielom na trhu.  
           
6.  

Odbyt poľnohospodárskych výrobkov

5
           
    6.1.   Podmienky odbytu poľnohospodárskych výrobkov  
    6.2.   Sortimentová skaldba poľnohospodárskych výrobkov.  
    6.3.   Výber a riadenie marketingových distribučných ciest.  
    6.4.   Úrovne marketingových ciest.  
           
7.  

Aktivizácia predaja poľnohospodárskych výrobkov

7
           
    7.1.   Propagácia výrobkov.  
    7.2.   Priamy marketing a on line marketing.  
    7.3.   Psychológia komunikácie so zákazníkom.  
    7.4.   Veľtrhy, výstavy.  
           
8.  

Organizácia marketingového oddelenia

3
           
    8.1.   Profil marketingového pracovníka.  
    8.2.   Štruktúra marketingového oddelenia.  
           
9.  

Identifikácia konkurencie

2
           
    9.1.   Odvetvové a trhové poňatie konkurencie.  
    9.2.   Morálny a etický princíp získavania marketingových informácií.  
           
   

Cvičenia

14
           
    1.   Marketingové plány a programy.  
    2.   Tvorba cien poľnohospodárskych výrobkov a služieb: spôsoby stanovenia cien.  
    3.   Odbyt poľnohospodárskych výrobkov a služieb: výber medzičlánkov odbytu, maloobchodná činnosť, veľkoobchodná činnosť.  
    4.   Komunikačný mix: reklama, priamy marketing, osobný predaj, public relations.  
    5.   Analýza postavenia podniku na trhu: analýza SWOT.